Storbritanniens justitieminister Dominic Raab avgår efter anklagelser om hotelser och aggressivt beteende mot tjänstemän

  21 april 2023, kl 14.19

  Dominic Raab har avgått som Storbritanniens vice premiärminister och justitieminister efter att en officiell rapport visat att han hade agerat på ett “skrämmande” sätt mot tjänstemän. Juristen Adam Tolleys utredning avslöjade att Raab hade uttryckt sig förolämpande om det arbete som utförts av tjänstemän vid justitieministeriet och hade agerat med “orimligt och ihållande aggressivt beteende” när han var utrikesminister. Raabs avgång är ett hårt slag mot Rishi Sunak, som ställs inför frågor om sitt omdöme efter att tjänstemän påpekat att det hade funnits “problem” med Raab på hans tidigare avdelningar innan han beslutade att ta in honom i regeringen igen.

  I sin avskedsansökan sade Raab att slutsatserna i rapporten om hans beteende skapade ett “farligt prejudikat” genom att sätta tröskeln för mobbning “så lågt”. Han ville dock “hålla sitt ord” om att sluta om utredningen skulle vara negativ för honom. Raab hade fått ta emot flera formella klagomål om sitt sätt att hantera tjänstemän, bland annat påståenden om att han mobbade och förminskade personalen och att han drev vissa till tårar eller fick dem att kräkas före möten.

  Sunak hade fått kritik för att han lät Raab sitta kvar på sin post medan Adam Tolleys utredning avslutades. En regeringskälla sade att Downing Street hade planerat att offentliggöra rapporten och Sunaks beslut om Raabs framtid på fredag eftermiddag, vilket tyder på att Raab hade “hoppat innan han blev knuffad” av premiärministern.

   

   

  Fler notiser