SpaceX:s Starship-raket exploderar under testflygningen, men Elon Musk och hans stab firar med champagne

  20 april 2023, kl 17.23

  SpaceX:s Starship-raket, den största och mest kraftfulla raket som någonsin byggts, exploderade minuter efter att ha skjutits upp från Texas under en testflygning. Det 120 meter höga raketsystemet lyfte men när den övre delen skulle separeras började den spinna innan raketen exploderade cirka fyra minuter efter att den lämnat marken.

  – Raketen var i två delar som bägge heter Starship. Det här var första gången de lyfte tillsammans som ett ekipage från startplattan. Det var egentligen testet. Allting efter det var bara bonus. De hade räknat med att det kunde gå åt helvet efter att de lämnat startplattan. Men det är lugnt. Men hade den sprängts redan på startplattan hade de inte varit glada, säger Jonas Appelberg på svenska Rymstyrelsen till Aftonbladet.

  På SpaceX betraktar man uppskjutningen som lyckad. Raketen nådde ”MaxQ”, vilket var ett av målen med uppskjutningen. Det är den tidpunkt eller höjden där det är maximal stress på själva raketen. Den uppnåddes och passerades.

  Enligt New York Times smällde champagnekorkarna på SpaceX–kontoren, och Elon Musks medarbetare sprutade skumpa på varandra.

  Rakettypen som användes är inköpt av Nasa som vill använda den för bemannade månfärder.

   

   

  Fler notiser