85 dödas, 73 skadas – blir nedtrampade när panik utbryter vid utdelning av allmosor i Jemens huvudstad Sanaa

  20 april 2023, kl 10.56

  Minst 85 personer dödades och 73 skadades när panik utbröt i en folksamling i Jemens huvudstad Sanaa på onsdagen. Händelsen inträffade under ett evenemang för att dela ut pengar till de fattiga under ramadan. Vittnen rapporterade att houthirebeller sköt upp i luften för att kontrollera folkmassan, vilket orsakade panik. Detta är den dödligaste tragedin i Jemen på flera år som inte har med det pågående kriget att göra.

  Händelsen inträffade i Sanaas gamla stadsdelar, där hundratals hade samlats för ett välgörenhetsevenemang som organiserades av köpmän. Människor förväntade sig att få omkring 10 dollar vardera från en välgörenhetsorganisation som finansieras av lokala företag. Det Houthi-styrda inrikesministeriet skyllde det dödliga panikutbrottet på “slumpmässig fördelning” av medel utan samordning med lokala myndigheter.

  Inrikesministeriet har gripit två organisatörer och en utredning pågår. Houthierna har tillkännagivit en kompensation på 2 000 dollar till varje familj som förlorat en släkting, medan de skadade kommer att få 400 dollar.

   

   

   

  Fler notiser