Tävling i kattjakt för barn ställs in på Nya Zeeland – uppmanades döda vildkatter för att vinna pris

    19 april 2023, kl 16.04

    En tävling i kattjakt för barn i Nya Zeeland har ställts in efter protester mot evenemanget. Arrangörerna av den årliga jakten kritiserades efter att ha tillkännagivit en ny kategori där barn får jaga vildkatter, som är ett skadedjur i Nya Zeeland. Ungdomarna uppmanades att inte döda husdjur, men de uppmuntrades i övrigt att döda så många vilda katter som möjligt för att vinna ett pris på 1700 kronor. Evenemanget fördömdes omedelbart av djurskyddsgrupper.

    På tisdagen sade Nya Zeelands Society for the Prevention of Cruelty to Animals att man var lättad över att “barnkategorin som innebar att skjuta vilda katter” inte skulle genomföras. En representant hävdade att barn, liksom vuxna, inte skulle kunna skilja mellan “en vild, herrelös eller rädd domesticerad katt”, enligt AFP. Det fanns också farhågor om att huskatter skulle kunna “hamna i korselden”, berättade en tidigare sponsor av jakten för lokala medier i Stuff.

    Evenemanget hade tillkännagivits som en del av en välgörenhetsjakt i juni för en lokal skola i Canterbury på Sydön. I tävlingen varje år tävlar hundratals personer – däribland barn – om att döda vildsvin, hjortar och harar. Arrangörerna av North Canterbury Hunting Competition meddelade på tisdagen att de ställde in kattevenemanget och sade att de hade fått “elaka och olämpliga e-postmeddelanden”. “Vi är besvikna och ber om ursäkt för dem som var glada över att få delta i något som handlar om att skydda våra inhemska fåglar och andra sårbara arter”, skrev gruppen på Facebook.

     

     

    Fler notiser