Nej, Oatly, sockret i havremjölken är inte alls naturligt – kammarrätten sågar Oatlys påstående; vilseleder konsumenter

    19 april 2023, kl 09.02

    Oatly har länge sagt att havremjölken innehåller ”naturliga sockerarter”. En missnöjd privatperson kontaktade miljönämnden i Malmö för tre år sedan, skriver Food Supply. Nämnden krävde då en ändring; de flesta av sockerarterna kommer inte naturligt från havre, enligt Livsmedelsverkets definition.

    Oatly överklagade till länsstyrelsen, men fick avslag. De konstaterade att naturligt havre innehåller en procent socker; bolagets havreprodukter har en sockerhalt på fyra procent.

    Förvaltningsrätten i Malmö tog vid; underlaget för länsstyrelsens avslag var bristfälligt. Oatly förklarade att den maltos som uppkommer i tillverkningsprocessen är en oundviklig konsekvens av havrens naturliga egenskaper, och de enzymer som används. Alltså var påståendet inte vilseledande.

    Kammarrätten i Göteborg säger nu att ordet ”naturliga” ger intrycket av att sockerarterna i bolagets produkter finns i havren i dess obearbetade form, skriver Dagens Juridik. En vanlig konsument skulle behöva ha kunskap om tillverkningsprocessen för att förstå att havremjölken innehåller betydligt mer socker än vad havre normalt gör.

    Som det ser ut nu ska Oatly ska sluta med ordet ”naturliga”, något Coop och Ica gjort tidigare.

     

     

    Fler notiser