En skotsk ultramaratonlöpare diskvalificerats då hon tar bilen under en del av sträckan – är ledsen för all upprördhet

  19 april 2023, kl 13.22

  Det gäller oftast att ta korta benet efter när man springer, men i ultramaraton handlar det mer om pannben än hög hastighet. Ändå tyckte den brittiska arrangören GBultras, som arrangerade ett lopp från Manchester till Liverpool på nätta 55 kilometer, att en av löparna sprang fasligt fort ett tag.

  Löparna följdes digitalt, och på en 1,6 kilometer lång sträcka rekordspurtade 47-åriga Joasia Zakrzewski, Skottland, distansen på bara en minut och 40 sekunder. Det är inte riktigt så snabbt som Usain Bolts rekordsprint på 100 meter, men inte långt därifrån.

  Wayne Drinkwater, ledaren för GB Ultras-loppet, sa till BBC News att han efter loppet fick information om att en löpare fått en ”osportslig konkurrensfördel under en del av evenemanget”. Zakrzewski hade åkt bil under en sträcka.

  Adrian Stott, en löparvän som har varit i kontakt med Zakrzewski, sa att hon anlänt kvällen före loppet efter att ha rest i 48 timmar från Australien. ”Hon sa att hon kände sig illamående och trött under loppet, och ville hoppa av.” Hon samarbetar fullt ut med tävlingsarrangörerna. ”Hon är verkligen ledsen för all upprördhet.” I februari vann hon ett 48-timmarslopp, med nytt världsrekord på 411,5 kilometer.

   

   

  Fler notiser