Egyptier förbannar Netflix efter skildring av Cleopatra som svart: ”Hon var grek, inte afrikan!”

  19 april 2023, kl 19.12

  En dokumentärserie på Netflix, African Queens: Queen Cleopatra, har skapat protester i Egypten på grund av att den skildrar drottning Kleopatra VII som en svart afrikan. En advokat har lämnat in en stämningsansökan där han anklagar serien för att bryta mot medielagar och försöka “förvränga och utplåna den egyptiska identiteten”. Den högt uppsatta arkeologen Zahi Hawass insisterade på att Kleopatra var “ljushyad, inte svart”.

  Den brittiska skådespelerskan Adele James, som spelar Kleopatra, svarade på kritiken på Twitter och sade: “Om du inte gillar rollbesättningen, titta inte på programmet”. Netflix kompletterande webbplats Tudum rapporterade att rollbesättningen av James, som är av blandad ras, var “en vinkling till det flera århundraden långa samtalet om härskarinnans ras”. Många egyptier fördömde dock skildringen när trailern släpptes förra veckan.

  Hawass kallade skildringen för “fullständigt falsk” och hävdar att Kleopatra var grekisk och därför ljus i huden. Han tillade att Netflix “försöker skapa förvirring” och uppmanade egyptierna att ta ställning mot streamingjätten.

   

   

  Fler notiser