Vild strejk i Stockholm! Kaos när två tredjedelar av alla pendeltåg står stilla i tre dagar – tvist om tågvärdarna

    17 april 2023, kl 09.14

    ”Strejken är igång! Vi går ut i strejk, med vetskapen om att vi är starka tillsammans, vi gör det för säkerheten, som för oss lokförare inom järnvägsbranschen alltid går först”, skriver strejkkommittén på Facebook. Det kan röra sig om över 150 lokförare som ställer in pendeltågstrafiken i Stockholm i tre dagar, med start 03.00 natten till måndagen.

    ”Vi kräver att tågvärdarna kommer tillbaka i säkerhetstjänst, och jobbar på tågen så att vi alltid är två stycken på varje resande tåg”, säger lokföraren Mathias Söder till SVT Nyheter. ”Vi gör det här för säkerheten. Vi gör det inte för pengar, vi gör det inte för bättre arbetsvillkor.”

    ”Jag har varit i kontakt med MTR [som driver trafiken] som konstaterar att det kommer att få stor påverkan på pendeltågstrafiken i dag, däremot vet man inte ännu hur många som valt att gå i strejk”, säger SL:s presschef Andreas Strömberg till SVT Nyheter.

    Fackförbundet Seko, som organiserar de flesta lokförarna, tar avstånd från strejken. ”Vi utgår från att alla våra medlemmar går till jobbet om de inte är sjuka eller har beviljad ledighet. Vårt budskap är tydligt – delta inte i olovliga aktioner”, säger Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson till DN.

     

     

    Fler notiser