SVT och SR är nu officiellt märkta som statsmedia på Twitter, nya regler gäller även svensk public service

    17 april 2023, kl 21.51

    Sveriges Television har fått märkningen ”publicly-funded media” av Twitter, att man är finansierad av offentliga medel. Även SR Ekot och Utbildningsradion har fått dessa märkningar. Men vissa konton knutna till public service har ännu inte fått den, som SVT Nyheter.

    Förra veckan lämnade NPR Twitter i protest mot att man fick märkningen ”state-affiliated media” vilket man menar är att jämföras med medier i diktaturer. Märkningen ändrades sedan till ”Government-funded Media”, alltså regerings-finansierad media.

    Även BBC, Storbritanniens public service-bolag, har fått märkningen offentlig-finansierad media. Man hade innan märkningen regerings-finansierad, men den ändrades.

    Twitters vd Elon Musk sade i en intervju till BBC att han respekterar dem mycket, och vill att märkningen ska vara så sanningsenlig som möjligt. Han har också sagt att BBC är ett mediehus som har väldigt hög tillförlitlighet.

    Twitter har sedan starten av april fasat ut det gamla sättet att verifiera konton. Alla måste nu betala för sig, vanliga användare liksom företag och organisationer. Många större mediehus i USA har varit mycket missnöjda med detta och protesterat, som CNN och Washington Post.

     

     

    Fler notiser