Fem ungdomar döms nu för stenkastning under korankravallerna i Malmö – två tidigare nyss dömda för gruppvåldtäkt

    17 april 2023, kl 13.30

    Fem ungdomar döms efter korankravallerna i Malmö i april förra året, meddelar SVT Nyheter. Det var när Rasmus Paludan skulle göra en av sina koranbränningar som det blev oroligt på platsen. Polisen spärrade av ett område med kravallstaket, men avspärrningarna kunde inte hålla mot tillströmningen av alla som kom dit.

    Stenkastningen blev allt mer intensiv, och polisen försökte skingra gruppen. I samband med det skadades både poliser och polisfordon. Tingsrätten bedömer att stenkastningen, och de kraftiga smällarna, allvarligt försvårade polisens arbete. Eftersom det skedde vid en grundlagsskyddad sammankomst bedöms de tilltalades gärningar som grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

    Tingsrätten dömer två av ungdomarna till två månaders sluten ungdomsvård; två andra döms till ungdomstjänst i 150 timmar, och en till ungdomsvård och ungdomstjänst. En av de tilltalade döms även för försök till våld mot tjänsteman. En sjätte person som stod åtalad friades helt.

    Två av de åtalade dömdes tidigare i februari för den grova gruppvåldtäkten i Kungsparken i Malmö, tidigare i höstas.

    Ytterligare elva personer står åtalade för upploppen i Rosengård vid samma tidpunkt, och fler åtal kan komma att väckas.

     

     

    Fler notiser