En tidigare indisk politiker som dömts för kidnappning skjuts ihjäl under en direktsänd intervju i tv, liksom brodern

    17 april 2023, kl 18.02

    Det var i samband med ett sjukhusbesök som den tidigare politikern Atiq Ahmed och hans bror Ashraf, båda med handbojor, pratade med tv-journalister i lördags. Tre personer kom till platsen under sken av att vara journalister, drog fram en pistol och avfyrade flera skott mot bröderna i direktsändning. De omkom omedelbart, och därefter omhändertogs de tre gärningsmännen.

    Ahmed hade tidigare hävdat att han hotats med döden av den lokala polisen, som sköt ihjäl hans tonårsson några dagar tidigare. Mer än 180 personer som åtalats för olika anklagelser antas ha dödats av polisen i delstaten Uttar Pradesh, norra Indien, under de senaste sex åren. Rättighetsaktivister anklagar polisen för att utföra utomrättsliga mord, delvis som ett svar på Indiens långsamma och dysfunktionella straffrättssystem.

    Atiq Ahmed var förutom politiker också en del av den kriminella världen, och anklagades för mord redan 1979. Han vann sitt första lokalval som oberoende kandidat 1989, och fick 2004 en plats i parlamentet. Under sin tid som folkvald fortsatte flera åtal att väckas mot Ahmed, och han dömdes senare till fängelse, liksom brodern Ashraf. De har båda dömts för kidnappning, mord och utpressning.

     

     

     

    Fler notiser