18 000 kor omkommer i den dödligaste ladugårdsbranden någonsin i USA – hundratusentals djur dör på bondgårdar varje år

  14 april 2023, kl 14.35

  Enorma rökmoln steg mot himlen i västra Texas tidigare i veckan, efter att en explosion hos mjölkproducenten South Fork Dairy startat den dödligaste ladugårdsbranden någonsin i USA, meddelar The Guardian. Räddningspersonal räddade en anställd undan lågorna, som fördes svårt skadad till sjukhus.

  Efter branden uppmanade Animal Welfare Institute, en av de äldsta amerikanska djurskyddsgrupperna, myndigheterna att införa federala lagar för att förhindra ladugårdsbränder som dödar hundratusentals djur varje år. Texas är en av de delstater som inte har några särskilda brandskyddsbestämmelser för lantbruk.

  Troligen är det ett tekniskt fel som orsakade explosionen, meddelar USA Today. Mejeriet öppnade för tre år sedan, och sysselsatte 50 till 60 personer. De 18 000 döda korna representerar 90 procent av gårdens totala besättning. Varje ko sägs vara värd 20 000 kronor, vilken innebär flera hundra miljoner kronor i ekonomisk förlust. Till det kommer kostnader för utrustning, byggnader och omfattande sanering.

  ”Hur gör man sig av 18 000 kadaver?”, frågar sig staden Dimmitts borgmästare Roger Malone. Antagligen kommer de att grävas ner på plats – området består till stor del av öppet prärieland.

   

   

  Fler notiser