Maktens jakt på kvinnorna i Iran fortsätter – övervakningskameror på offentliga platser identifierar alla utan slöja

    13 april 2023, kl 08.02

    Enligt ett uttalande i lördags från den statliga nyhetsbyrån Islamic Republic använder polisen så kallade ”smarta” kameror och andra verktyg för att identifiera och skicka ”dokument och varningsmeddelanden till överträdarna av hijablagen”, meddelar BBC News.

    Slöjan beskrivs som ”en av grunderna till den iranska nationens civilisation”, och polisen uppmanar landets butiksägare att upprätthålla reglerna genom ”frekventa inspektioner”.

    Offentliga attacker mot kvinnor utan slöjor är inte ovanliga. I förra veckan hällde en man upprepade gånger yoghurt på två kvinnor som inte täckte håret inne i en butik, och Irans rättsväsende sa senare att de två kvinnorna gripits för att de visat sitt hår.

    Och protesterna efter Mahsa Aminis död, som fängslades och misshandlades svårt för att hon bar sin hijab på fel sätt, fortsätter. Tusentals har gripits, och sedan december har fyra demonstranter avrättats. Myndigheterna visar inga tecken på att ge efter.

    Irans rättschef Gholamhossein Mohseni-Ejei varnade dock på fredagen för att en omfattande övervakning kanske inte är det bästa sättet att uppmuntra kvinnor att följa reglerna. ”Kulturella problem måste lösas med kulturella medel.”

     

     

    Fler notiser