Militären i Myanmar erkänner flygattack mot samlingslokal i by – fler än 100 personer, även kvinnor och barn, dödades

    12 april 2023, kl 16.39

    Myanmars militär har erkänt att den genomförde en flygattack mot en lokal i den centrala Sagaing-regionen, där minst 100 personer, däribland kvinnor och skolbarn, dödades. Militärens talesman, Zaw Min Tun, bekräftade attacken mot byn Pa Zi Gyi, som var riktad mot en öppningsceremoni för en påstådd milisgrupp. Talesmannen medgav att att det även kunde finnas civila offer.

    FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fördömde attacken och krävde att de ansvariga skulle ställas till svars. Han vädjade också om att de skadade ska få akut medicinsk behandling och tillgång till hjälp. FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Volker Turk, var “förfärad” över attacken och anklagade militären för att bryta mot internationell rätt och skyddet av civila.

    Flera västländer har infört sanktioner mot Myanmars militär, bland annat mot flygbränslesektorn, i ett försök att begränsa flygattackerna. Amnesty International krävde att leveranserna av flygbränsle till Myanmar skulle avbrytas och hävdade att de obevekliga flygattackerna visar på det akuta behovet av att avbryta leveranskedjan för att rädda liv.

     

     

    Fler notiser