JK skänker 560 000 kronor till person som var häktad misstänkt för knarkbrott – det gick inte att spola på toaletten

    12 april 2023, kl 11.08

    ”Om min klient gjorde sina behov på kvällen, så var han tvungen att leva med dem tills personalen kom till avdelningen, eller var tillbaka på morgonen efter. Det var fruktansvärda förhållanden”, säger försvarsadvokaten Jenny Fugleberg till Sveriges Radio.

    Mannen, en utländsk lastbilschaufför, var misstänkt för narkotikasmuggling och satt häktad i en och en halv månad sommaren 2021. Toaletten i cellen hade ingen sits och inget lock, och det kunde dröja innan den spolades eftersom den intagne inte kunde göra det själv.

    Brist på häktesplatser var orsaken till att flera häktade placerades i ombyggda arrestlokaler, som inte fungerade som det var tänkt. Mannen friades, och har därmed rätt till ekonomisk ersättning för sin tid som frihetsberövad. På grund av den avvikande sanitära standarden får mannen mer pengar än vad han själv begärt, i unikt beslut från Justitiekanslern. Summan landar på 560 000 kronor.

    Fler krav på högre ersättning kan komma från andra som frihetsberövats under samma förhållanden, och sedan friats från brottsmisstankar. ”Det krävs en bedömning av varje enskilt fall, eftersom standarden på de provisoriska lokalerna varierar”, meddelar justitiekanslern Mari Heidenborg.

     

     

    Fler notiser