Första, andra, tredje! Ett par begagnande gympadojjor från 1998, storlek 13, säljs för 21 miljoner kronor till samlare

  12 april 2023, kl 19.55

  Under NBA-finalen 1998 satt ett par Air Jordan XIII-skor på basketlegendaren Michael Jordans fötter. Nu har de sålts på Sotheby’s för 21 miljoner kronor, men då ingår Jordans autografer – ett nytt rekord för Jordan-skor.

  Den senaste försäljningen visar Jordans position som den mest värdefulla idrottaren på auktioner för sportkläder från förr. ”Dagens rekordresultat bevisar ytterligare att efterfrågan på Michael Jordans sportminnen fortsätter överträffa alla förväntningar”, säger Brahm Wachter, Sotheby’s Head of Streetwear and Modern Collectables, till BBC News.

  Ett par av Jordans Nike Air Ships som auktionerades ut 2021 gick för mer blygsamma 14 miljoner kronor. En tröja han bar vid NBA-finalen 1998 såldes förra året för 97 miljoner kronor.

  Mer än 30 modeller av Air Jordan har tillverkats, och marknadsföringen av Jordan och hans skomärke liknar den som lyxbilar skapar kring sitt varumärke. Andra skor värda att uppmärksammas är Adidas ”Stan Smith”, och Converse ”Chuck Taylor All Star”.

  Vill du veta mer om Air-skornas historia? Då kan den nya filmen Air (2023), som hade premiär för några dagar sedan, vara något för dig. Matt Damon spelar huvudrollen som skoförsäljaren Sonny Vaccaro.

   

   

  Fler notiser