Brasilien kan komma att köpa fler Gripen-plan än de 36 som tidigare avtalats – ”vi behöver fler för att täcka landet”

  12 april 2023, kl 09.20

  ”Brasilien analyserar möjligheten att utöka en order på Saabs Gripen-plan, även om antalet ytterligare plan som kan köpas ännu inte har fastställts”, sa försvarsministern José Múcio till Reuters i tisdags. ”Det brasilianska flygvapnet har meddelat att det har behov av fler [jaktplan]. Vi tittar på detta”, sa Múcio under en försvarsindustrimässa i Rio de Janeiro.

  2014 undertecknade Brasilien ett avtal om att köpa 36 Gripen-plan till sitt flygvapen, med målet att modernisera sin flotta. Avtalet tillåter också att Gripen produceras i landet i framtiden. De första flygplanen har levererats till Brasilien, och resten förväntas vara levererade till 2027.

  Efterfrågan är tillräckligt stor för att Brasilien skulle kunna lägga en andra beställning på 30 plan, säger en källa med kännedom om situationen till Reuters. ”Vi är ett stort land, men 36 eller 40 [jaktflygplan] räcker bara för en bas, och vi behöver fler för att täcka landet.”

  Saabs vd Micael Johansson säger till TT att inga formella diskussioner inletts. Samtidigt skriver Saab i ett pressmeddelande att koncernen och den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer tecknat en avsiktsförklaring om framtida affärsmöjligheter.

   

   

  Fler notiser