Ytterligare problem för redan krisande småhustillverkare – efter höjda räntor försöker kunder häva sina avtal om husköp

    11 april 2023, kl 15.17

    Småhusbranschen har drabbats hårt när räntorna stigit kraftigt det senaste året, rapporterar Sveriges Radio. Nu får hustillverkarna ett nytt problem – kunder som försöker häva sina avtal om husköp.

    Frida Scherdén, vd för den familjeägda småhustillverkaren Eksjöhus, säger att de som vill dra sig ur köpet är något fler än i normala fall. ”Det kan bero på att vi har långa ledtider, att det var länge sedan man slöt avtal med oss och nu är det dags för leverans. Då kan förutsättningarna för kunden ha förändrats.”

    ”Det är information vi får från företagen, att kunder försöker dra sig ur redan lagda beställningar”, säger David Johnsson, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Trä- och Möbelföretagen. ”Det är oftast förstagångsköpare som har svårt att komma in på marknaden. De är ännu mer pressade i dag.”

    När boräntan hamnar på fyra procent och högre blir drömmen om att bygga en egen villa mer avlägsen för många. ”Det är naturligt att man i en situation när räntorna gått upp mycket på kort tid, och inflationen stiger, funderar på sitt livs största affär”, menar Johnsson.

    Flera småhustillverkare varslar sin personal, men läget blir bättre nästa år, avslutar Johnsson.

     

     

    Fler notiser