Nya böter för TikTok när Storbritanniens myndighet för informationssäkerhet upptäcker att appen samlar in data från barn

    10 april 2023, kl 15.58

    De senaste böterna landar på 150 miljoner kronor, efter att TikTok samlat in uppgifter från barn och brutit mot skyddet av personuppgifter, meddelar New York Post. Det är Storbritanniens myndighet för informationssäkerhet som utfärdar bötesstraffet.

    Det är ännu ett exempel på den allt hårdare granskning som TikTok och dess moderbolag, kinesiska ByteDance, står inför i väst. Flera regeringar är alltmer oroade över risker som appen utgör för datasekretess och cybersäkerhet.

    Det undersökta brittiska dataintrånget visade att mellan maj 2018 och juli 2020 tillät TikTok så många som 1,4 miljoner barn i Storbritannien under 13 år att använda appen. Det skedde trots plattformens egna regler som förbjuder så unga barn att registrera konton. TIkTok krävde heller inte något samtycke från föräldrar.

    TIkTok säger att de har förbättrat sitt registreringssystem sedan överträdelserna inträffade. ”Vi investerar mycket för att hålla barn under 13 år utanför plattformen. Vårt säkerhetsteam med 40 000 personer arbetar dygnet runt för att hålla plattformen säker för vårt samhälle”, sa företaget i ett uttalande.

    De ska nu granska beslutet om böter, och ”överväger nästa steg”.

     

     

    Fler notiser