Se videon när israelisk polis för andra gången på ett dygn attackerar palestinier i moské – chockgranater och gummikulor

    8 april 2023, kl 09.33

    Israelisk polis drabbade samman med palestinier i al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem två gånger i går, och arresterade mer än 350 personer. Konfrontationerna under den muslimska heliga månaden ramadan, och på tröskeln till den judiska påskhelgen, ledde till skottlossning i Gaza.

    Polisen gick in i moskén och försökte skingra palestinska tillbedjare med chockgranater och gummikulor. Den palestinska Röda halvmånen sa att sex personer skadades vid anläggningen vid Tempelberget, den tredje heligaste helgedomen i islam, tillika den heligaste platsen i judendomen.

    Konfrontationen skedde mindre än 24 timmar efter att israeliska styrkor stormade moskén under natten till tisdag. Videor på sociala medier från den första razzian visar israeliska poliser slå palestinier med batonger och gevärskolvar vid moskén.

    Israelisk polis sa att de försökte avlägsna maskerade fridstörare som låste in sig i moskén. Waqf, den av Jordanien utsedda islamiska organisationen som sköter komplexet, sa dock att polisen gick in i moskén innan bönerna var över.

    Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skyllde situationen på ”extremister” som barrikaderade sig inne i moskén med vapen, stenar och fyrverkerier.

     

     

    Fler notiser