Snake on a Plane – sydafrikansk pilot attackeras av dödligt giftig kobra, informerar lugnt passagerarna om nödlandning

    7 april 2023, kl 12.32

    Piloten Rudolph Erasmus flög i måndags ett mindre privatflygplan i Sydafrika med sina fyra passagerare, när han kände att det var något som slingrade sig upp på ryggen. När han vände sig om såg han att den femte passageraren var en dödligt giftig kapkobra.

    ”För att vara ärlig var det som om min hjärna först inte registrerade vad som hände”, sa piloten till BBC News. ”Det var ett ögonblick av […] fruktan”, tillade han. Erasmus trodde först att den kalla känslan på ryggen var hans vattenflaska som på något sätt börjat läcka.

    ”När jag vände mig åt vänster och tittade ner såg jag kobran […] dra tillbaka huvudet bakåt, och försvinna under sätet.” Erasmus tvekade först om han skulle informera passagerarna ombord på planet; det skulle kunna orsaka panik. Men med lugn pilotröst berättade han sakligt att det fanns en orm i cockpit ”så låt oss försöka komma ner till marken så snart vi kan”. Passagerarna var väldigt tysta. ”Du kunde höra en nål falla.”

    Den oväntade landningen gick bra, men trots att mekaniker inspekterade planet ordentligt kunde de inte hitta den synnerligen giftiga ormen. Erasmus hyllas nu som hjälte, men säger att han bara gjorde det som förväntas av en pilot.

     

     

    Fler notiser