RoboClerk tar över ansökningar om bygglov i Nacka – lämnar startbesked för installation av eldstäder på några minuter

    7 april 2023, kl 20.10

    Under våren tar en robot i Nacka kommun över besluten om att lämna startbesked för installation av eldstäder, och längre fram även anslutning av vatten och avlopp. Det sker efter ett beslut av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden, meddelar Fastighetsnytt. Delegationsordningen möjliggör helautomatiskt beslutsfattande.

    ”Nacka går före med att införa en helt automatiserad process där ingen handläggare behöver lägga arbetstid på enklare ärenden, som att lämna startbesked för installation av eldstäder och VA-anslutningar”, säger Cecilia Gardner Larsson, 1:e vice ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka.

    Förutom att säkerställa att alla handlingar kommer in beslutar roboten också om avgift enligt Nacka kommuns taxa, och fastställer en kontrollplan.

    SVT Nyheter intervjuade Johan Krogh, kommunalråd och ordförande i Nackas miljö- och stadsbyggnadsnämnd, och frågade om det blir aktuellt att minska personalen. ”Nej, Nacka är en snabbväxande kommun, och med robotarnas hjälp kan handläggarna fokusera på de komplicerade bygglovsärendena”, svarar Krogh.

    Innan anläggningen får tas i bruk sker som tidigare en manuell kontroll, och slutbesked lämnas. Stickprov av robotens arbete sker löpande.

     

     

    Fler notiser