”Hikikomori” – 1,5 miljoner japaner i arbetsför ålder är utan ett normalt socialt umgänge; pandemin är bara en anledning

    6 april 2023, kl 13.12

    Japans regering har för första gången officiellt undersökt hur många som lever i ett socialt utanförskap, ett fenomen som går under namnet ”hikikomori”, meddelar AFP. Det påverkar ett brett spektrum av samhället, från tonåringar till äldre. Undersökningen visar att nästan 1,5 miljoner människor i arbetsför ålder kan betraktas som sociala enstöringar.

    Hikikomori sträcker sig från människor som bara går ut för att handla mat eller för att ägna sig åt hobbyer, till mer extrema fall där man sällan eller inte alls lämnar sina hem, visar undersökningen. Ett av skälen kan vara att man vill dra sig tillbaka från landets notoriska formstöpta och arbetsfokuserade samhälle.

    Den vanligaste anledningen var just att man slutat jobba, enligt undersökningen som släpptes i fredags. Pandemin var den näst vanligaste anledningen. ”Det verkar som att en del människor uppfyller vår definition av hikikomori när de blev avskräckta från att gå ut på grund av pandemin. De slutade ha kontakt med samhället”, sa regeringstjänstemannen Koji Naito till AFP.

    Hikikomori myntades på 1990-talet av en japansk psykiater för att beskriva ungdomar som isolerar sig i sitt föräldrahem, och som inte har något socialt liv.

     

     

    Fler notiser