Nytt lagförslag i New York – elefanter, hyenor och noshörningar förbjuds som husdjur, samma sak med valar och valrossar

  5 april 2023, kl 12.37

  Det är rent teoretiskt tillåtet för New York-bor att hålla elefanter, hyenor, noshörningar och valar som husdjur, men nu kan en ny lag vara på gång som förbjuder det. Efter år av kontroverser kring ett företag som säljer sengångare och känguruer kan det till slut bli verklighet.

  Butiken det handlar om är Sloth Encounters på Long Island, öster om New York, som säljer djur som sengångare (70 000 kronor) och kängurur (50 000 kronor). Lokala tjänstemän har i flera år försökt stänga ner verksamheten, utan att lyckas.

  ”Bra privat ägande betyder bra privat ägande. Uppfyller du kriterierna för att vara en bra ägare, varför skulle du inte får vara det?”, säger ägaren Larry Walsach till New York Post. Han är inte förtjust i det nya lagförslaget. ”Det är bara skitsnack” – han betonar att sengångare är ”stora husdjur”.

  ”Det här är inte bara oetiskt, det finns också en oro för folkhälsan och säkerheten”, säger delstatssenatorn Monica Martinez till New York Post. ”Dessa djur kräver specifika förhållanden och miljöer för att må bra. En sengångare är naturligt nattaktiv, mestadels döv, och blind i starkt dagsljus.”

  Om lagförslaget går igenom, så gäller det inte djurparker eller djurskyddsområden.

   

   

  Fler notiser