Finlands avgående statsminister Sanna Marin lämnar posten som partiordförande, men leder regeringsförhandlingarna

    5 april 2023, kl 12.54

    Sanna Marin avgår som partiordförande för socialdemokraterna i Finland, meddelar Yle. Enligt Marin har hennes beslut att kliva åt sidan ingenting att göra med att Petteri Orpo från Samlingspartiet tar över som statsminister, efter riksdagsvalet den 2 april. Det ska heller inte bero på kritik inifrån partiet, eller att hon erbjudits ett europeiskt toppjobb, försäkrar hon.

    ”Jag fortsätter som vanlig riksdagsledamot, och kommer att leda regeringsförhandlingarna”, säger Marin till Yle. ”Det hör till det normala systemet att partiordföranden kommer och går.” På frågan om hon är aktuell för den finländska presidentposten svarar Marin kort ”Jag står inte till förfogande.”

    Statsvetaren Thomas Karv säger att De Gröna (–8 mandat) gör ett katastrofval, och Centern (–7 mandat) som traditionellt klassats som ett stort parti är nu ett litet. ”Det är surrealistiskt att de hamnat här, men det är väntat.” Sannfinländarna blev störst i många valkretsar, men i landets största valkrets Nyland och i Helsingfors segrade Samlingspartiet.

    När 37-åriga Sanna Marin tillträdde statsministerposten 2019 blev hon då, 34 år gammal, världens yngsta regeringschef. ”Det har varit ett tungt år”, avslutar Marin.

     

     

    Fler notiser