Brist på klockare inför kung Charles III:s kröning – tanken är att alla Storbritanniens 38 000 kyrkklockor ringer 6 maj

  5 april 2023, kl 08.33

  Det är mycket att stå i inför kröningen av kung Charles III. Bland annat ska alla Storbritanniens 38 000 kyrkklockor ringa för att högtidlighålla händelsen den 6 maj. Men det finns ett smolk i glädjebägaren. Det saknas klockare.

  Även om många slutit upp för att plugga klockringning, och volontärer vänt sig direkt till lokala kyrkor, så saknas det fortfarande kunniga ringare i riket. En del av luckorna täcks upp genom att klockringningen går från kyrka till kyrka, där klockaren får skynda sig mellan platserna.

  ”Vi hoppas att klockorna ringer i så många församlingskyrkor som det är mänskligt möjligt”, säger Vicki Chapman vid The Central Council of Church Bell Ringers, som organiserar klockarna, till The Guardian. Det kan ta upp till 20 timmar att lära sig hantera en enskild klocka. ”De kommande fyra veckorna kommer att bli ganska intensiva.”

  Klockringning handlar mer om teknik än brutal styrka, men kräver fysisk uthållighet och mental mognad för att hålla kyrkklockan i gång från 45 minuter upp till tre och en halv timme.

  Du som är sugen på att ta upp klockringning som hobby kan med fördel börja med den banbrytande Mats Åmarks verk Dalarnes kyrkklockor (1924). Rekommenderas.

   

   

  Fler notiser