Fem personer grips i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs, misstänkta för stämpling till terroristbrott – IS-kopplingar

    4 april 2023, kl 13.02

    I morse greps fem personer av polisens nationella insatsstyrka i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs. Flera husrannsakningar gjordes. Misstankarna gäller planer på terroristbrott i Sverige, men Säkerhetspolisen, Säpo, säger på sin webbplats att de inte gör bedömningen att ett attentat var omedelbart förestående.

    ”Säpo behöver ofta gå in tidigt för att avvärja ett hot. Vi kan inte vänta på att ett brott ska fullbordas innan vi agerar”, enligt Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säpo. ”Det aktuella ärendet är ett av flera som Säpo arbetat med efter protesterna som riktades mot Sverige i samband med den uppmärksammade koranbränningen i januari.”

    Säpo bedömer att det finns internationella kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism, och en anknytning till terrororganisationen IS. ”Exakt hur de kopplingarna ser ut är inget vi kan gå in på”, säger Trehörning till SVT Nyheter.

    ISDANSKA STATEN?Kollegorna på Expressen väljer att illustrera händelsen med en bild av Rasmus Paludan

    De fem gripna personerna har anhållits av åklagare misstänkta för stämpling till terroristbrott. Stämpling innebär att en person i samråd med annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon annan att genomföra ett brott eller åtar sig att utföra ett brott.

     

     

    Fler notiser