Var det en sprängning? Statens haverikommission planerar nya undersökningar av Estonias vrak, vill filma inne på bildäck

    3 april 2023, kl 13.06

    1994 miste 852 personer livet när fartyget Estonia sjönk, och flera undersökningar har gjorts på utsidan av skeppet. Nu planerar Statens haverikommission undersökningar av skrovets insida, meddelar Sveriges Radio. Bland annat vill man filma inne på vrakets bildäck, och ta prover av den svarta beläggning man upptäckt vid hålen på skrovet, i samband med en uppmärksammad film för tre år sedan.

    ”Om inte annat så för att kunna avgöra om det skulle härstamma från en sprängning, då är det ju jätteangeläget att vi får reda på det”, säger Jörgen Zachau, utredningsledare på Statens haverikommission. Dykare går ner under våren.

    Dykarna ska bland annat filma inne på bildäck, för att haverikommissionen ska kunna förstå vattnets vägar in i färjan, samt möjliga lastförskjutningar. De prover man tar på skrovet ska undersökas av forskare vid Stockholms universitet. ”Det är förmodligen någon form av beväxning”, avslutar Zachau. ”Men vi vill veta vad det är.”

    Orsaken till olyckan var enligt haverirapporten från 1997 bogvisirets låsanordningar. Den pågående undersökningen visar hittills ingen annan orsak.

     

     

    Fler notiser