Nytt på ”stötande uttryck”-listan är kanin, kvinnlig, Amerika, julgran – universitet i Michigan kräver godkänt ordförråd

    1 april 2023, kl 11.07

    Det är svårt att hänga med när allt fler uttryck listas som stötande, men med hjälp av en ”inkluderande guide” vägleder ett universitet i Michigan sina vilsna studenter. Här är några exempel på ord som bör undvikas, för allas bästa: julgran, paket, renar, kaniner, påskägg, kycklingar, galen, tondöv.

    New York Post, som uppmärksammar universitetets kamp för att främja inkludering, berättar vidare att man ska avstå från ordet ”terrorist”, eftersom det är en ”dömande beteckning”. Att hänvisa till USA som ”Amerika” kan också vara stötande, då Amerika tekniskt sett även omfattar Syd- och Centralamerika.

    ”Ursprunget till det som verkar vara harmlösa idiom eller ord kan vara rasistiska, sexistiska eller funkofobiska till sin natur”, varnar guiden. Andra skolor har tagit fram liknande listor, bland annat ska man inte använda ordet ”kvinnlig”, då det nedsättande begreppet reducerar kvinnor till deras antagna biologiska anatomi. Inte heller ska smeknamn användas, som ju antyder att en persons namn är en ersättning för deras juridiska namn.

    ”God 24 december! Här får du en kartong jag slagit in i papper.”

     

     

    Fler notiser