I Frankrike bör man passa sig för vad man kallar president Macron på Facebook – ordet ”avskräde” leder till rättegång

  31 mars 2023, kl 08.09

  En kvinna har gripits i Frankrike, och ska ställas inför rätta efter att ha publicerat en text på sociala medier som beskriver president Emmanuel Macron som ”avskräde”. Den 50-åriga kvinnan, som nöjer sig med att bara använda sitt förnamn Valerie när hon pratar med media, togs om hand av polisen i samband med det påstådda brottet.

  Valerie anklagade presidenten för att vara orsaken till att strejkande sophämtare lämnar högar med skräp runt hennes hem i Saint-Omer, nära kusten, och lade upp en bild på graffiti med texten ”avskrädet Macron” på Facebook. Något senare knackade tre poliser på, och hon fick en kort tid sitta inlåst på polisstationen.

  ”Jag frågade dem om det var ett skämt”, sa Valerie till tidningen La Voix du Nord. ”Det är första gången jag blir arresterad.” Hon har tidigare deltagit i den franska proteströrelsen ”Gula västarna”, som skapade kaos 2018. Rättegången sker i juni; Valerie riskerar böter på upp till 100 000 kronor.

  Människorättsaktivister klagar över polisvåld och godtyckliga arresteringar, när Macron skickar ut paramilitära enheter på gatorna för att försöka stoppa våldet.

   

   

  Fler notiser