Spanskt lågprisflyg får böter för sina regler om hur flygvärdinnorna ska sminka sig, samt krav på höga klackar

  30 mars 2023, kl 07.15

  Vueling Airlines, ett spanskt lågprisflygbolag, uppmärksammas nu inte bara för sina billiga biljetter till städerna i Europa (240 kronor från Barcelona till Paris). De katalanska myndigheterna bötfäller flygbolaget efter att de infört ”sexistiska” utseenderegler för flygvärdinnor. För männen ombord räckte det med att vara hel och ren, men flygvärdinnorna var tvungna att använda foundation, eyeliner, mascara och klackar två till tre tum höga.

  I ett uttalande som uppmärksammats av The Independent säger Vueling att de har arbetat på ”en inkluderande image” i mer än ett år. ”I själva verket utarbetades stilguiden i samarbete med besättningsmedlemmarnas representanter.”

  ”Dessutom har några av besättningsmedlemmarnas förslag successivt införlivats” fortsätter Vueling. ”Ett exempel på detta är anpassningen av guiden när det gäller användning av smink, där det nu inte finns någon könsskillnad eller skyldighet att bära smink.”

  Myndigheternas dom om böter på 300 000 kronor kom efter att Stavla, det fackförbund som representerar kabinpersonalen som arbetar för flygbolaget, uppmärksammade situationen.

   

   

  Fler notiser