Hovrätten skärper straffet för Estonia-filmare – fälls för brott mot gravfriden, antalet utdömda dagsböter fördubblas

  30 mars 2023, kl 10.21

  2022 dömde Göteborgs tingsrätt journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson till 40 dagsböter för att de filmat Estonias vrak. Att syftet med filmningarna av vraket var journalistiskt påverkade inte domslutet. Hovrätten meddelade i dag att de går på tingsrättens linje, men skärper straffet till 80 dagsböter.

  Sveriges Radio har talat med Henrik Evertsson, som är besviken över utfallet. ”Vi har ju genom hela den här processen menat att Estonia-lagen inte är tillämplig, då vi haft en tyskflaggad båt. Vi var inte heller inne i vraket på något sätt. Vi störde därför inte gravfriden.”

  Evertsson och Andersson belönades tidigare med Stora journalistpriset för dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”. Den kritiserades för att ha ignorerat viktiga vittnesmål.

  I januari sa Statens haverikommission i sin preliminära rapport att de inte hittat några tecken på att någon kollision eller explosion orsakat hålen i skrovet på Estonia. De ansåg att det troliga var att en bergsrygg orsakat skadorna på skeppet, som matchar bottnen. Estonia sjönk 1994 – 852 passagerare och besättningsmän omkom.

   

   

  Fler notiser