Har du inte riktigt koll på läget? Gör som en indisk domare – ber ChatGPT besluta om borgen i mordrättegång, eller inte

  30 mars 2023, kl 14.57

  Jaswinder Singh greps 2020 efter att ha attackerat och dödat en person, men har enligt den indiska nyhetssajten Bar and Bench begärt uppskov med fängelse under rättegången. Domaren Anoop Chitkara, som inte visste hur han hantera situationen, bestämde sig för att söka råd från GPT-4, ChatGPTs senaste uppdatering.

  ”Vad är rättspraxis om borgen när angriparen misshandlade offret svårt?” ChatGPT gav sedan ett långt och fylligt svar, och avslutade med rekommendationen att borgen i väntan på rättegång endast bör tillåtas om det inte föreligger någon påtaglig flyktrisk. Chitkara följde rådet, och avvisade Singhs begäran.

  Det är första målet där ChatGPT använts i det indiska rättssystemet, som är notoriskt eftersatt med nästan sex miljoner pågående mål, enligt Times of India. Antalet domare är få, och är inte alltid vare sig kompetenta eller effektiva. Många medborgare vänder sig också till rättsväsendet för småsaker.

  ChatGPT, som för övrigt lärt sig fuska för att överlista de CAPTCHA-filter som avgör om användarna är människor, används allt oftare. Är ett utmärkt verktyg för konversationer på Tinder.

   

   

  Fler notiser