Allt fler dör även i Sverige när de överdoserar det narkotikaklassade läkemedlet oxikodon – 360 000 får det utskrivet

  29 mars 2023, kl 08.40

  Opiodkrisen i USA är allom bekant, men hur ser det ut i Sverige? Sedan 1990-talet finns den syntetiska opioiden oxikodon i en rad läkemedel på den svenska marknaden, och användningen ökar.

  P1-programmet Kaliber berättar i en granskning att oxikodon allt oftare ersätter tramadol, som även det uppmärksammats för missbruk och dödliga överdoser. Antalet personer i Sverige som fått oxikodon utskrivet till sig har ökat kraftigt de senaste åren: 2022 fick över 360 000 svenskar ut medicinen på recept.

  Enligt Rättsmedicinalverkets siffror för 2021 toppar oxikodon listan över dödsfall i samband med förgiftningar, där läkemedlet bedöms ha bidragit till att 100 personer avlidit. Socialstyrelsen menar att utskrivningar inte nödvändigtvis är problemet, istället kan det bland annat handla om insmugglade tabletter.

  Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen, ser samtidigt att siffrorna för antalet döda ökar i samma takt som utskrivningarna. ”Det finns helt enkelt mer tillgängligt ute i samhället, då ökar förekomsten av dödsfallen.” Det är inte läkemedlet i sig som är problemet, mer hanteringen av det.

   

   

  Fler notiser