TikToks norska datacenter hindrar utbyggnad av ammunitionsfabrik – lagring av kattvideos drabbar Ukrainas behov av kulor

  28 mars 2023, kl 16.05

  En av Europas största ammunitionstillverkare, norska Nammo, har svårt att möta den stigande efterfrågan från bland annat kriget i Ukraina. De hindras av ett nytt TikTok-datacenter, som förbrukar stora mängder elektricitet i regionen nära Nammos största fabrik.

  ”Vi är oroliga eftersom vi ser att vår framtida tillväxt utmanas av lagringen av kattvideor”, sa Morten Brandtzæg till Financial Times. Efterfrågan på ammunition är 15 gånger högre än normalt, enligt Brandtzæg. Ammunitionsindustrin i Europa måste investera 20 miljarder kronor i nya fabriker för att hålla jämna steg med Ukrainas behov.

  Nammos planer på att utöka produktionen hindras av TikToks ansträngningar för att förbättra sin image genom att lagra data från européer mer lokalt. Elvia, en norsk energileverantör, bekräftade för Financial Times att elnätet inte längre har någon extra kapacitet. TikTok har fått elektriciteten till sitt nya datacenter enligt först till kvarn-principen.

  TikToks många roliga utmaningar och kattvideos slukar den överskottsenergi som fanns tidigare, enligt Elvia. Att bygga ut kapaciteten kommer att ta tid.

   

   

  Fler notiser