Lider du av social fobi? Lukt från andra människors armhålor lindrar besvären, enligt ny studie från svenska forskare

  28 mars 2023, kl 10.20

  Svenska forskare lät frivilliga se filmklipp som framkallade känslomässiga tillstånd som rädsla eller glädje. Svetten från armhålorna samlades upp, därefter extraherades feromoner som sedan användes i en studie. Den presenterades nyligen av Elisa Vigna, Karolinska Institutet, vid European Congress of Psychiatry i Paris.

  48 kvinnor, 15–35 år gamla, som alla led av social ångest enrollerades, och delades in i tre grupper med 16 personer i varje grupp. Under två dagar fick de mindfulness-terapi för social ångest. Samtidigt utsattes två av grupperna för feromonerna från svettproven, samt en kontrollgrupp som fick dofta på ren luft.

  De som fick lukta på feromoner från svett från de som tittat på roliga eller skrämmande filmer svarade bättre på terapin än de som bara exponerades för vanlig luft. Forskarna förvånades dock över att tillståndet hos personen som producerade svetten inte skilde sig i behandlingsresultatet.

  Nästa steg i forskningen ska undersöka om det är närvaron av en annan persons doft som har en positiv effekt, eller om man omedvetet uppfattar specifika känslomässiga signaler.

   

   

  Fler notiser