Två kubaner lyckas fly till USA med hjälp av motoriserad hängglidare – landar på flygplats utan att störa trafiken

  27 mars 2023, kl 11.02

  Solskensstaten Florida har under de senaste månaderna upplevt en ökning av migranter från Kuba, och de kommer vanligtvis sjövägen. Men i går lördag såg flygledarna vid Key West International Airport något oväntat på radarskärmarna. Det var en motoriserad hängglidare som förberedde sig för att landa.

  10.30 landade två kubanska migranter lugnt och försiktigt på en ledig landningsbana. ”Det förekom inga avbrott i driften, och verksamheten fortsatte som vanligt”, sa flygplatschefen Richard Strickland till New York Post. Båda männen överlämnades till USA:s gränspolis.

  Kubas ekonomiska svårigheter, och landets fortsatta auktoritära ledarskap, driver tusentals kubaner till att göra den svåra resan över havet till Florida. USA:s gränsbevakningschef Walter Slosar sa i februari till tidningen Patch att över 175 000 kubanska flyktingar tagit sig till Florida sedan oktober 2021.

  Många kommer från Matanzas-provinsen, känd för sina konstnärer, poeter, musiker och forskare. De betraktas som dissidenter av de kubanska myndigheterna, och riskerar arrestering och fängelse. Man flyr också till Haiti och Sydamerika.

   

   

  Fler notiser