Mördarrobothundar som kontrolleras av människors tankar finns redan – soldater i Australien testar nu den nya tekniken

  26 mars 2023, kl 13.42

  Det är inte direkt ”hopp och lek”, ”sitt” eller ”spela död” som gäller när soldater i Australien med hjälp av en robothund patrullerar en dammig väg, eller söker av ruinerna av en bombad byggnad. Med hjälp av åtta sensorer som byggts in i en hjälm, tillsammans med en HoloLens 2 från Microsoft, kan en av soldaterna styra den fyrfotade roboten.

  En AI översätter soldatens hjärnsignaler till instruktioner som skickas till robothunden, försedd med en kamera, och den kan då utföra farliga uppdrag åt patrullen. Det sker med 94 procents exakthet.

  Åtta små sensorer är placerade i headsetets bakre del

  Systemet utvecklas av ett tekniskt universitet i Sydney, som nyligen publicerade en studie som beskriver arbetet i den vetenskapliga tidskriften American Chemical Society. ”Plattformen tillåter användaren att interagera med maskiner/robotar i mer naturliga former.” Man måste inte som tidigare stå still för att kunna styra roboten, och det räcker med att tänka på vart roboten ska röra sig så tar den sig dit.

  ”Processen är inte svår att bemästra. Det är väldigt intuitivt”, sa sergeanten Damian Robinson till Daily Mail. ”Det är mer en visuell koncentration.”

   

   

  Fler notiser