Dödsstraff för saudiarabiska domare som är för milda mot människo- och kvinnorättsaktivister – åtalas för högförräderi

  26 mars 2023, kl 09.57

  Tio domare riskerar dödsstraff i Saudiarabien då de varit för milda mot människo- och kvinnorättsaktivister, uppger Daily Mail. De anklagas för högförräderi, och har erkänt att de varit för ”medgivande” i fall som rör statens säkerhet.

  En av domarna, Abdullah bin Khaled al-Luhaidan, lät kvinnorättsförkämpen Loujain al-Hathloul bli villkorligt frigiven efter att ha avtjänat en del av sitt sexåriga straff. De saudiska myndigheterna arresterade henne tillsammans med över ett dussin andra kvinnorättsaktivister när de protesterade mot att kvinnorna i landet inte fick köra bil.

  En rapport från Democracy for the Arab World Now, som kampanjar för reformer i Mellanöstern, säger att kronprins Mohammed bin Salman ersätter domarna med hårdföra lojalister. De ska nu granska ett antal rättegångar mot politiska aktivister.

  De lojala domarna har redan ändrat straffen för två saudiska kvinnors sätt att använda sociala medier. 2022 fick Salma al-Shehad sitt straff utökat från åtta till 34 års fängelse. Nourah al-Qahtanis straff för att ha ”utmanat” landets ledare på Twitter får sitt straff höjt från 13 till 45 år.

   

   

  Fler notiser