Dödliga ögondroppar i USA – minst 68 personer smittas av receptfri medicin varav tre avlider, fyra andra är nu blinda

  26 mars 2023, kl 12.26

  Minst 68 personer över hela USA har smittats efter att ha använt receptfria ögondroppar. Hittills har fyra avlidit, åtta är numera blinda och ytterligare tre personer har tvingats operera bort ena ögat. Antalet drabbade kan komma att öka i takt med att problemet uppmärksammas. Det rör sig om ett tiotal varumärken, alla tillverkade i Indien.

  De aktuella ögondropparna innehåller en stam av jordbakterien Pseudomonas aeruginosa, som ”aldrig hade rapporterats i USA före detta utbrott”, enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC. Bakterien bryter ner organiskt material, och går inte att behandla med antibiotika.

  En av de som drabbats är 68-åriga Clara Oliva, som bara hade ett fungerande öga när infektionen slog till. Det har tagits bort, och hon är nu blind. ”Ingenting kan återställa min syn”, säger Oliva till USA Today. Hon stämmer nu Indien-baserade Global Pharma Healthcare, tillverkaren av bland annat EzriCare Artificial Tears, samt de USA-baserade distributörerna av ögondropparna. ”Jag vill ha rättvisa.”

  Det är inte känt om någon av de aktuella ögondropparna distribueras i Sverige.

   

   

  Fler notiser