Kryptokraschboss arresteras i Montenegro – slarvade bort 420 miljarder kronor, nu vill Sydkorea och USA prata med honom

  25 mars 2023, kl 13.03

  I september utfärdade Sydkoreas myndigheter en arresteringsorder på sydkoreanen Do Kwon, vars Singapore-baserade företag Terraform Labs anses ligga bakom ett gigantiskt bedrägeri med värdepapper för 420 miljarder kronor. Efter att företagets digitala valutor Terra och TerraUSD kollapsat såg det ut som om att Kwon flytt till Serbien, som inte har något utlämningsavtal med Sydkorea. Trots enträgna försök hittades han aldrig.

  Även åklagare i USA är intresserade av Kwon, och vill ställa honom inför rätta för bedrägeri.

  Myndigheterna misstänkte att han reste under falskt namn och förfalskade dokument, men till slut hittades han, meddelar BBC News. Med hjälp av ett enda fingeravtryck på fel plats kunde polisen i Montenegro gripa Kwon på en flygplats. ”En av världens mest eftersökta flyktingar har fängslats”, twittrade Montenegros inrikesminister Filip Adžić.

  I dag bekräftade Sydkoreas polis att den misstänkte i Montenegro är Do Kwon, då hans fingeravtryck matchade officiella register. Det är oklart vad som sker nu, då inte heller Montenegro har något utlämningsavtal med vare sig Sydkorea eller USA.

   

   

  Fler notiser