Risk för regeringskris? Om inte SD och regeringen kommer överens om reduktionsplikten, så ”kan det bli problem”

  24 mars 2023, kl 12.20

  Den möjliga regeringskrisen bottnar i synen på reduktionsplikten, och hur mycket biobränsle som ska blandas i diesel och bensin. Sverigedemokraterna vill att nivån ska vara noll procent. I Tidöavtalet kom de överens med regeringspartierna om att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå. SD menar nu att det inte finns en fastställd miniminivå.

  ”Noll är inget alternativ för oss”, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till TV4 Nyheterna.

  Martin Kinnunen (SD), klimatpolitisk talesperson, vill inte gå så långt som att hota med regeringskris, men trycker på att frågan är viktig för partiet. ”Det är klart, kommer vi inte överens kan det bli problem”, säger han till SVT Nyheter.

  Enligt Kinnunen bereds frågan fortfarande på klimat- och näringsdepartementet, men har ännu inte nått Tidöpartiernas samordningskansli. ”Vi har inte inlett förhandlingar än, vår utgångspunkt är att vi ska kunna komma överens och nå ett bra resultat.” Tidöpartierna har lovat att kraftigt sänka reduktionsplikten till årsskiftet. ”Vi bedömer att de här förhandlingarna inleds under våren”, avslutar Kinnunen.

   

   

  Fler notiser