Bordeaux stadshus sätts i brand i samband med protesterna mot Frankrikes pensionsreform; polisen i Paris använder tårgas

  24 mars 2023, kl 16.51

  I går kväll satte någon eld på porten till Bordeaux stadshus, men branden släcktes snabbt. Det skedde efter en dag av våldsamma protester i Frankrike, rapporterar BBC News. Mer än en miljon människor gick ut på gatorna över hela landet, varav 119 000 demonstranter i Paris, enligt uppgifter från inrikesministeriet. Polisen i huvudstaden besköts med raketer och tvingades sätta in tårgas, meddelar Reuters. 33 personer arresterades.

  ”Att demonstrera och uttrycka meningsskiljaktigheter är en rättighet. Det våld och den förnedring vi sett i dag är oacceptabelt. All min tacksamhet till polisen och räddningsstyrkorna”, twittrade Élisabeth Borne, Frankrikes premiärminister.

  ”Gatan har en legitimitet i Frankrike”, sa en demonstrant i Nantes till en reporter från BBC News. ”Om Macron inte kan minnas denna historiska verklighet, så vet jag inte vad han gör här.”

  Regeringen hoppas att protesterna ska tappa fart, men populära turistattraktioner som Eiffeltornet och slottet i Versailles har stängts. Fackföreningar vill se ytterligare protester på tisdag, i samband med kung Charles III:s statsbesök i landet.

   

   

  Fler notiser