Barnförbjudet i Utah: Facebook, Instagram och TikTok – alla under 18 år måste ha sina föräldrars uttryckliga tillstånd

  24 mars 2023, kl 17.54

  Guvernören i Utah, republikanen Spencer Cox, har undertecknat en omfattande lagstiftning om sociala medier, meddelar The Guardian. Från och med mars 2024 krävs ett uttryckligt tillstånd från föräldrarna för alla barn under 18 år som vill använda sociala medier som Facebook, Instagram och TikTok.

  ”Vi är inte längre villiga att låta sociala medieföretag fortsätta att skada den mentala hälsan hos våra ungdomar”, twittrade Cox.

  Den nya lagen ska också ge föräldrar eller vårdnadshavare tillgång till alla sina barns inlägg. Plattformarna ska även blockera användare yngre än 18 år från att komma åt sina konton mellan 22.30 och 06.30, om inte föräldrarna ändrar inställningarna. Sociala medier-företag får inte göra reklam för minderåriga, samla in information om eller rikta innehåll till dem.

  Medborgerliga frihetsgrupper är oroliga för att marginaliserade ungdomar, exempelvis HBTQ+-tonåringar, inte får tillgång till stödnätverk och information. Andra är oroliga för att känslig information om tonåringar och familjer samlas in, som ID-kort och födelsebevis, och risken för att informationen kan spridas.

   

   

  Fler notiser