Nu ska mössen utrotas en gång för alla på en ö i Indiska oceanen – de har funnits där sedan 1800-talet, och äter allt

  23 mars 2023, kl 14.17

  Världens största utrotningsprogram i sitt slag är på gång, när samtliga möss på den obebodda ön Marion Island i södra Indiska oceanen ska tas av daga. De följde med 1800-talets säljägare, men i takt med de senaste 30 årens allt varmare klimat har populationen vuxit dramatiskt.

  Nu är de på god väg att göra slut på öns ryggradslösa djur och växter, och slukar både fågelägg, ungar och till och med vuxna sjöfåglar som häckar på marken och i hålor. ”Behovet är akut och tydligt för Marion Islands globalt viktiga sjöfåglar”, säger Keith Springer, ansvarig för ”The Mouse-Free Marion Project”, till The Guardian.

  En flotta med helikoptrar används för att sprida ut stora mängder råttgift över hela ön, den enda framgångsrika metoden för att utrota gnagare från stora öar. Ekosystemet på Marion Island ska därmed återställas, och öka den biologiska mångfalden.

  Första försöket att utrota mössen skedde 1949, när fem katter släpptes lösa på ön. Det hjälpte föga, då de föredrog att äta fåglar. 30 år senare fanns 3 400 katter på ön, och efter en insats 1992 sjönk antalet till 600 stycken. Jägare tog hand om resten.

   

   

  Fler notiser