Tio tonåringar döms efter koranupplopp i Norrköping, sju av dem straffas med att de måste hålla sig hemma på kvällarna

  22 mars 2023, kl 13.27

  Under de kaotiska kravallerna i Navestad, Norrköping, i april 2022 deltog många yngre, och nu har de första domarna med så unga som 15–17 år gamla ungdomar meddelats, skriver SVT Nyheter. De misstänks för att bland annat ha kastat sten mot polisen i samband med kravallerna, två av dem åtalades också för grovt våld mot tjänsteman.

  Tingsrätten fäller samtliga tilltalade, men har landat i olika bedömningar när det gäller de tio ungdomarna. Sju av dem döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, de tre andra döms för blåljussabotage av normalgraden.

  Fyra döms till det nya straffet ungdomsövervakning; sju av de tilltalade döms även till ungdomstjänst. Den nya lagen om ungdomsövervakning trädde i kraft 2021, och syftet med påföljden är att ”den ska vara kännbar och genomgripande för den som döms”, enligt Kriminalvården. Det innebär bland annat ett förbud mot att lämna bostaden på helgkvällar och helgnätter, eller förbud mot att vistas på en viss plats. Övervakning kan ske med fotboja.

  Under kravallerna tvingades polisen avfyra minst 38 skott, och tre personer skottskadades i samband med upploppen.

   

   

  Fler notiser