Politiskt inkorrekta versioner av Enid Blytons klassiker göms undan på brittiska bibliotek, nu visar bokhandlare upp dem

  22 mars 2023, kl 08.46

  Det finns en uppbar risk för att besökarna på Storbritanniens bibliotek utsätts för böcker med ett ”föråldrat” språk, därför göms bland annat Enid Blytons klassiska ungdomsböcker undan. Däremot finns censurerade, politiskt korrekta nya utgåvor lätt tillgängliga. Om någon skulle trotsa bibliotekarien och begära fram Blytons originalverk, så varnas man för att innehållet kan uppfattas som stötande i de gamla versionerna.

  Behandlingen av Blytons böcker avslöjas i dokument från de styrande i staden Devon, där det framgår att bibliotekstjänsten Libraries Unlimited fyller på med böcker som redigerats för att vara ”tidlösa”. Nu är det slut med ”queer” och ”gay”, liksom ”shut up” och ”don’t be an idiot”.

  ”Vi är förbryllade över beslutet att behandla författaren till Noddy som samhällsfarlig”, säger Byrn Harris, en företrädare för Free Speech Union, en brittisk organisation som förespråkar yttrandefrihet, till The Telegraph. Bokhandlare visar upp originalen i sina skyltfönster, som en protest.

  Det är ännu oklart om de svenska populära Fem-böckerna också ska censureras, liksom Hemliga sjuan.

   

   

  Fler notiser