Mutgranskare och hans son mördas i Sydafrika – utredde korruption med statliga kontrakt och Jacob Zumas affärer

  22 mars 2023, kl 09.16

  Revisorn Cloete Murray skulle bland annat avveckla det sydafrikanska företaget Bosasa, inblandat i många statliga kontraktsskandaler. I lördags sköts han och den 28-årige sonen Thomas, en juridisk rådgivare, ihjäl av okända beväpnade män, meddelar BBC News.

  Murrays uppdrag som domstolsutnämnd företagslikvidator var att granska konton för företag som tillskansat sig ekonomiska medel, och sedan rapportera all brottslighet. Bosasa var ett av dessa företag, en statlig entreprenör specialiserad på kriminalvård.

  En tidigare utredning om korruption kom fram till att företaget i stor utsträckning mutade politiker och regeringstjänstemän för att få regeringskontrakt under Jacob Zumas tid som president, 2009–2018. Zuma vägrade samarbeta med utredningen, och förnekade anklagelser om korruption.

  Ett annat företag Murray undersökte ägs av tre bröder som även de försökte påverka politiska och ekonomiska beslut under Zumas presidentskap. De flyttade från Indien till Sydafrika 1993, och hade lukrativa affärer med flera statligt ägda företag. De förnekar alla anklagelser om att de mutat till sig kontrakten.

   

   

  Fler notiser