UBS, Schweiz största bank, tar över skandalknäckta Credit Suisse vars aktier rasat – nu rasar bankaktier i hela Europa

  21 mars 2023, kl 09.35

  UBS, Schweiz största bank, har kommit överens om att köpa Credit Suisse, landets näst största bank, i ett dramatiskt uppköp. UBS har erbjudit två miljarder dollar i aktier, vilket är en betydande rabatt på Credit Suisse marknadsvärde. Den schweiziska federala regeringen, den schweiziska tillsynsmyndigheten för finansmarknaden (Finma) och den schweiziska nationalbanken har alla gett sitt stöd till affären.

  Köpet kommer efter att Credit Suisse-aktien har rasat på grund av åratal av skandaler, sparkade vd:ar och juridiska problem. Banken skulle nyligen publicera sin årsredovisning, men detta ställdes in på grund av “betydande svagheter” i den finansiella rapporteringen. UBS har begärt statliga garantier för att täcka juridiska kostnader och eventuella förluster i samband med köpet.

  Uppköpet är en del av en större insats för att stödja finanssektorn i Europa och USA, efter att två amerikanska långivare har kollapsat. UBS och Credit Suisse har avböjt att kommentera affären, men den schweiziska centralbanken har lånat ut miljarder till Credit Suisse för att stabilisera dess finanser.

  Uppköpet har inte lyckats stilla oron på bankmarknaden. På måndagsmorgonen sjönk USB:s aktier närmare tio procent – även andra europeiska storbanker fick se sina aktier sjunka värde i värde.

   

   

  Fler notiser