Mördarsvamp som inga läkemedel biter på sprids snabbt på amerikanska sjukhus – ”utgör ett allvarligt globalt hälsohot”

  21 mars 2023, kl 10.42

  USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, varnar för en potentiellt dödlig och läkemedelsresistent svampsjukdom som sprider sig i snabb takt på sjukhus över hela USA, rapporterar New York Post. Candida auris, som orsakar allvarliga infektioner i blodomloppet, kan leda till döden hos personer med försvagat immunsystem.

  Enligt en rapport publicerad i den vetenskapliga tidskriften Annals of Internal Medicine i går måndag skedde en ”dramatisk” ökning 2021. Antalet fall ökade från 756 under 2020 till 1 471 fall 2021, enligt data från CDC – en ökning med nästan 95 procent.

  CDC uppgav att svampen ”utgör ett allvarligt globalt hälsohot”. Mer än en av tre patienter med en Candida auris-infektion i blod, hjärta eller hjärna dör, enligt myndigheten. Svampen sprids på sjukhus och äldreboenden genom kontakt med andra personer, samt kontakt med smittade ytor och utrustning, där den kan leva i flera veckor.

  Svampen kan inte behandlas med traditionella svampdödande läkemedel. Antalet resistenta stammar ökar också. Personer som drabbats av svampsjukdomen har upptäckts i mer än hälften av USA:s 50 delstater.

   

   

  Fler notiser